ZAPALJEN BLAGODETNI OGANJ U JERUSALIMU: Ceremonija je ove godine nije ista kao što je bila pre (VIDEO)
Blagodetni oganj, ilustracija, Foto: Print Screen Adria Media TV

VASKRS

ZAPALJEN BLAGODETNI OGANJ U JERUSALIMU: Ceremonija je ove godine nije ista kao što je bila pre (VIDEO)

Sveti oganj se spušta u Edikulu, grobnicu u steni koja se poštuje kao mesto sahrane i vaskrsenja Isusa Hrista

Objavljeno: 16:18h

Hiljade hrišćanskih vernika ispunilo je Jerusalimski Stari grad da proslavi pravoslavnu ceremoniju Svete svetlosti, silazak Blagodetnog ognja u hram Groba gospodnjeg, uoči pravoslavnog Vaskrsa.

Nakon sati iščekivanja, vernici su mogli da zapale svoje sveće sa malih okruglih prozora na Isusovom grobu u crkvi Svetog groba.

Patrijarh Jerusalimski Teofil III predao je vernicima vatru iz unutrašnjosti groba u tajanstvenom činu koji se smatra godišnjim svetim čudom uoči sutrašnjeg pravoslavnog Vaskrsa.

Svetlost se brzo raspršila među hodočasnicima iz celog sveta okupljenim unutar i izvan crkve, šireći se ulicama Starog grada, osvetljavajući njegove uličice.

Sveti oganj se spušta u Edikulu, grobnicu u steni koja se poštuje kao mesto sahrane i vaskrsenja Isusa Hrista. Ceremonija počinje od kamene ploče na kojoj je nekada bilo položeno njegovo telo. Iz nje izbija plavičasta svetlost, koja se zatim uzdiže naviše, formirajući vatreni stub. Iz njega se pale dve sveće, a od njih pale hiljade drugih.

Silazak Svetog ognja služi kao simbol vere u hrišćanstvo. Ovaj događaj označava pobedu života nad smrću, nadu u obnovu i trijumf istine nad lažima.

Veruje se da ako se Blagodatni oganj ne spusti na Vaskršnje veče, to postaje preteča približavanja kraja sveta i Sudnjeg dana. Međutim, takav fenomen se još nije dogodio.

Milenijumska proslava, koja simbolizuje Isusovo vaskrsenje, obično privlači hiljade vernika u crkvu Svetog groba, gde hrišćani veruju da je Isus sahranjen.

Međutim, izraelska policija je ove godine pojačala bezbednost zbog rata u Gazi i visoke napetosti u gradu, navodeći zabrinutost za sigurnost vernika.

Grob Gospodnji se nalazi u srcu hrišćanske četvrti Starog grada u istočnom Jerusalimu.

Svake godine Sveta vatra se šalje u različite zemlje sveta, uključujući i Rusiju, a danas će stići specijalnim letom za Vaskršnju službu u Saborni hram Hrista Spasitelja. Zatim će kandila biti isporučena u 15 prestoničkih crkava.

Izrael je potvrdio spremnost da osigura bezbednost ruske letelice.

Bonus video:

02:18

KOJI JE VEĆI PRAZNIK - BOŽIĆ ILI VASKRS? Sveštenik SPC Igor Bates otklonio sve dileme: Pravoslavnim vernicima je OVAJ DAN POSEBAN

(Espreso.rs/RTS/Preneo: V.Š)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.