DA LI MOŽE DA SE PREĐE IZ INVALIDSKE U STAROSNU PENZIJU? Iz PIO fonda stigao odgovor
PIO fond, Foto: Beta / Dragan Gojić, Nenad Kostić

penzioneri

DA LI MOŽE DA SE PREĐE IZ INVALIDSKE U STAROSNU PENZIJU? Iz PIO fonda stigao odgovor

Iz PIO Fonda su objasnili kako je to ipak moguće da se desi

Objavljeno:

Korisnica Fonda PIO začudila se kada je dobila starosnu penziju pošto je prethodno primala invalidsku. a kaže da je pročitala kako to nije moguće.

„Primala sam 11 godina invalidsku penziju a kada sam ispunila uslov za starosnu, penzija mi je prevedena u starosnu. Pročitala sam da to nije moguće. Da li je to po zakonu?“ – pitala je ona.

Iz PIO Fonda su objasnili kako je to ipak moguće da se desi.

1 / 5 Foto: Nebojša Mandić

Korisniku prava na privremenu naknadu po osnovu II, odnosno III kategorije invalidnosti, koji je ovo pravo ostvario do stupanja na snagu Zakona o PIO u aprilu 2003. godine, a kome nezavisno od njegove volje, odnosno bez njegove krivice prestane svojstvo osiguranika (tehnološki višak, stečaj ili gašenje firme i sl.), određuje se invalidska penzija u visini od 50 odsto invalidske penzije (po protoku vremena za koje mu pripada pravo na novčanu naknadu od Nacionalne službe za zapošljavanje), tj. privremena naknada se prevodi u tzv. delimičnu invalidsku penziju u iznosu od 50 odsto invalidske penzije.

PIO fond
PIO fondfoto: Beta / Dragan Gojić, Nenad Kostić

Prema važećim propisima iz penzijskog i invalidskog osiguranja, ne postoji mogućnost da korisnik invalidske penzije kad napuni određene godine života stekne status korisnika starosne penzije.

Bonus video:

01:04

OVAKO MOŽEMO DA ISPRATIMO TOK POVEĆANJA PENZIJA DO 2024. GODINE! Stručnjak otkrio pokazatelj: Ovaj deo godine je presudan!

(Espreso/Penzionisani.rs/Vesna Pejčić/Prenela: N.J)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.