UKOLIKO NISTE PLATILI POREZ, MOŽETE DA UPADNETE U VELIKI PROBLEM: Reagujte dok ne bude kasno
Rok za plačanje poreza 2024, Foto: Rina

pazite

UKOLIKO NISTE PLATILI POREZ, MOŽETE DA UPADNETE U VELIKI PROBLEM: Reagujte dok ne bude kasno

Ova obaveza plaćanja se odnosi na zaposlene, preduzetnike, kao i sve koji imaju i druge, dodatne prihode u toku godine

Objavljeno:

Fizička lica koja su u prošloj godini imala zaradu ili dobit veću od 4.269.564 dinara (neoporezivi iznos) u obavezi su da do 15. maja plate godišnji porez na dohodak građana.

Ova obaveza plaćanja se odnosi na zaposlene, preduzetnike, kao i sve koji imaju i druge, dodatne prihode u toku godine.

Za dohodak do 8.539.128 dinara stopa poreza je 10 odsto, a preko tog iznosa stopa je 15 odsto.

Obveznik godišnjeg poreza na dohodak građana ima pravo na lične odbitke koji iznose 40 odsto prosečne godišnje zarade po zaposlenom, odnosno 569.275 dinara, kao i za izdržavanog člana porodice 15 odsto ili 213.478 dinara.

Novac, ilustracija
Novac, ilustracijafoto: Profimedia

I mlađi od 40 godina imaju poreske olakšice i njima se neto dohodak ostvaren po osnovu zarada, prihoda od samostalne delatnosti i prihoda od autorskih i srodnih prava i prava industrijske svojine dodatno umanjuje za iznos od 4.269.564 dinara, odnosno tri prosečne godišnje zarade po zaposlenom isplaćene u Srbiji u godini za koju se utvrđuje porez i na taj iznos se ne plaća porez.

U poreskoj prijavi oni iskazuju ukupan neto dohodak ostvaren u 2023. godini i neoporezivi iznos, a razlika čini dohodak za oporezivanje.

Poreska prijava za godišnji porez na dohodak građana podnosi se isključivo u elektronskom obliku, preko portala Poreske uprave.

Do 15. maja rok za plaćanje druge rate poreza na imovinu

Rok za plaćanje druge rate poreza na imovinu za 2024. godine za fizička i pravna lica i preduzetnike ističe 15. maja jer se prema Zakonu o porezima na imovinu, ta obaveza plaća tromesečno, u roku od 45 dana od početka tromesečja.

Kamata za kašnjenje je 16,5 odsto

Osim zatezne kamate, poreski obveznici mogu da budu i prekršajno kažnjeni za neplaćanje svojih obaveza, a sankcija za taj prekršaj je 5.000 dinara za fizička lica.

Plaćanje poreza na imovinu je zakonska obaveza svih građana koji na svoje ime imaju upisanu nekretninu ili zemlju, a visina godišnjeg poreza zavisi od veličine imanja i iznosa stope poreza na imovinu koju određuje svaka lokalna samouprava u Srbiji.

Porez se plaća u četiri rate, od kojih prva do 14. februara, druga do 15. maja, treća do 14. avgusta i četvrta rata se plaća do 14. novembra.

Bonus video:

01:27

SAMO U OVOM SLUČAJU MOŽETE IZBEĆI POREZ Simić analizira: Zašto mladić koji čuva napuštene životinje plaća PDV za donacije?

(Espreso/Agencije/Preneo: V.Š)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.